Veelgestelde vragen over hypnose en hypnotherapie

Inhoud

Praktische vragen

Een hypnosesessie bij ons duurt tussen de 60 en 90 minuten.

 

We nemen voldoende tijd om op een rustige en comfortabele manier te werken aan jouw specifieke doelen.

In onze praktijk kun je niet met bancontact betalen. We vragen je daarom om contant te betalen. We waarderen je begrip hiervoor.

Als de therapeut waarbij je een afspraak hebt een wachtruimte biedt, ben je welkom om tot een half uur voor je afspraak aanwezig te zijn.

 

Kijk even op het profiel van je therapeut of er een wachtruimte beschikbaar is.

Ja, je mag iemand meenemen naar je afspraak. We vragen wel dat je begeleider in de wachtruimte wacht.

 

Als de therapeut geen wachtruimte heeft, kan er helaas geen begeleider meekomen. Controleer dit op het profiel van je therapeut.

Om hypnotherapeut te worden, dien je een reeks van erkende hypnose opleidingen te volgen die je de nodige kennis en vaardigheden bieden.

 

Naast het volgen van opleidingen is het opdoen van veel ervaring cruciaal.

 

Succesvolle hypnotherapeuten hebben meestal een diepgaande passie voor het helpen van mensen en een toewijding aan voortdurende ontwikkeling en leren om met uiteenlopende uitdagingen om te gaan.

Als je ziek bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We zullen samen kijken naar een nieuwe afspraak zodat je de zorg krijgt die je nodig hebt.
De kosten voor een hypnotherapiesessie zijn €150. We zetten ons in om je kwalitatieve zorg te bieden tegen deze prijs.
Het aantal benodigde sessies hangt af van je persoonlijke situatie. Voor de meeste problemen zijn twee tot drie sessies voldoende om merkbare verbeteringen te ervaren.
Veel mensen ervaren al na de eerste sessie positieve resultaten. Hypnotherapie kan snel werken, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en openheid voor het proces.
De meeste mensen kunnen gehypnotiseerd worden. Het is een natuurlijke staat van gefocuste aandacht die de meesten van ons kunnen bereiken met de juiste begeleiding.

Ja, hypnotherapie is een wetenschappelijk erkende methode die wordt toegepast voor een breed scala aan psychologische en fysieke kwesties.

 

Onze praktijk werkt volgens de richtlijnen van de wetenschappelijke gemeenschap en onze therapeuten zijn opgeleid in evidence-based methoden, wat bijdraagt aan onze professionaliteit en de effectiviteit van onze sessies.

Zoals bij veel therapeutische interventies kunnen we geen garanties bieden.

 

Echter, we zijn toegewijd aan jouw welzijn en werken samen om de beste resultaten te bereiken.

 

Onze aanpak is gebaseerd op bewezen technieken en we passen onze methoden aan op basis van de laatste onderzoeken en inzichten in het veld van hypnotherapie.

Na een hypnotherapiesessie voelen veel cliënten zich ontspannen en verfrist.

 

Het kan zijn dat je meteen veranderingen opmerkt, of dat deze veranderingen geleidelijk plaatsvinden.

 

Elk individu reageert anders, maar het algemene doel is een positieve verschuiving in je welzijn.

Werking van hypnose

Hypnose is als een diepe ontspanningstoestand waarin je geest openstaat voor positieve suggesties, vergelijkbaar met het gevoel van dagdromen of het moment net voordat je in slaap valt.

 

Je bent volledig bewust en in controle, maar tegelijkertijd diep ontspannen en gefocust. Het is dus je onderbewustzijn als het ware vragen om te luisteren naar je suggesties, zodat je krachtige en diepe veranderingen kan brengen in het onderbewustzijn.

 

Deze veranderingen kunnen bijvoorbeeld zijn stoppen met roken, minder eten of niet meer onnodig stresseren.

Hypnose werkt door je in een staat van diepe ontspanning te brengen, waarbij je aandacht gefocust is en je meer openstaat voor suggesties.

 

In deze staat kan de hypnotherapeut werken met je onderbewustzijn om positieve veranderingen te stimuleren, zoals het overwinnen van angsten, het veranderen van ongewenste gewoonten, of het verbeteren van je zelfbeeld.

Hypnotiseren is het proces waarbij iemand geleid wordt naar een hypnotische staat, een soort trance, waarbij de persoon ontspannen, gefocust en meer openstaat voor suggesties.

 

Het is een veilige en natuurlijke toestand waarbij je nog steeds controle hebt over jezelf en je bewust bent van je omgeving.

Een hypnotiseur is een professional die getraind is in het gebruik van hypnose.

 

Ze helpen mensen een staat van diepe ontspanning en concentratie te bereiken (hypnose), waarin ze meer ontvankelijk zijn voor positieve suggesties.

 

Een hypnotiseur werkt samen met je om je doelen te bereiken, zoals het verminderen van stress, het overwinnen van fobieën, of het stoppen met roken, door het begeleiden van je onderbewustzijn naar gewenste veranderingen.

Klinische hypnose is het gebruik van hypnose in een therapeutische setting om medische en psychologische problemen aan te pakken.

 

Het wordt uitgevoerd door getrainde professionals en kan helpen bij een breed scala aan kwesties, van angst en depressie tot pijnmanagement en het verbeteren van slaappatronen.

 

Ons team van hypnotherapeuten gebruikt klinische hypnose volgens de hoogste ethische en professionele standaarden, met een diepe toewijding aan de gezondheid en welzijn van onze cliënten.

 

Het is een erkende en wetenschappelijk onderbouwde methode binnen de medische en psychologische gemeenschap. In onze praktijk gebruiken al onze hypnotherapeuten klinische hypnose, omdat we geloven in de effectiviteit en de wetenschappelijke basis ervan.

 

Door deze aanpak kunnen we onze cliënten gerichte, professionele ondersteuning bieden die is afgestemd op hun individuele behoeften.

Ericksoniaanse hypnose, vernoemd naar Milton H. Erickson, is een benadering die gebruik maakt van indirecte suggesties, zoals metaforen en verhalen, om met het onderbewustzijn te communiceren.

 

Hoewel Ericksoniaanse hypnose effectief kan zijn voor bepaalde mensen, geven wij in onze praktijk de voorkeur aan directe hypnose.

 

We vinden dat directe hypnose efficiënter is omdat het duidelijke, directe suggesties gebruikt om snel positieve veranderingen te bewerkstelligen.

 

Al onze hypnotherapeuten zijn getraind in directe hypnose, omdat we geloven dat deze methode onze cliënten de beste resultaten biedt.

Is hypnose veilig?

Nee, je bent je vrije wil niet kwijt tijdens hypnose. Je blijft in controle over je eigen acties en beslissingen.

 

Hypnose is een staat van diepe ontspanning en verhoogde focus, maar je kunt op elk moment besluiten de sessie te verlaten door simpelweg je ogen te openen en uit de staat van hypnose te komen.

Nee, je kunt niet blijven “plakken” in hypnose.

 

Hypnose is een natuurlijke staat die lijkt op dagdromen en je kunt op elk moment besluiten om eruit te komen.

 

Aan het einde van een sessie zal de hypnotherapeut je altijd terugbrengen naar je volledige bewustzijn.

Nee, een hypnotherapeut kan je niet dwingen om dingen te doen tegen je wil.

 

Je blijft tijdens de hypnose trouw aan jezelf en je waarden. Met andere woorden, je zult niets doen dat je normaal niet zou doen.

 

Je onderbewustzijn zal altijd beschermend reageren op suggesties die niet overeenkomen met je persoonlijke ethische en morele overtuigingen.

Tijdens hypnose ben je niet gedwongen om je geheimen te delen. Hoewel je meer open staat voor suggesties en communicatie, behoud je controle over wat je deelt.

 

Hypnose verhoogt de connectie met je onderbewustzijn, maar dwingt je niet tot het delen van je geheimen. Je privacy en persoonlijke grenzen worden gerespecteerd.

Na een hypnosesessie herinneren de meeste mensen zich wat er gebeurd is.

 

Ervaringen kunnen variëren; sommigen herinneren zich elk detail, terwijl anderen zich meer ontspannen voelen en zich minder specifieke elementen van de sessie herinneren.

 

Dit is een normaal verschijnsel en maakt deel uit van het individuele reactiepatroon op hypnose.

Vragen over zelfhypnose

Zelfhypnose is een techniek waarbij je jezelf in een hypnotische staat brengt, zonder de hulp van een therapeut.

 

Het is een vorm van diepe ontspanning en concentratie waarbij je je volledig focust op je innerlijke wereld.

 

Met zelfhypnose kun je werken aan persoonlijke doelen, zoals stress verminderen, zelfvertrouwen verhogen of slechte gewoontes aanpakken.

 

Het is een krachtige tool die je leert hoe je je eigen gedachten en gevoelens kunt beïnvloeden op een positieve manier.

Zelfhypnose is over het algemeen veilig wanneer het correct en verantwoordelijk wordt toegepast.

 

Het is belangrijk om zelfhypnose te beoefenen in een veilige, rustige omgeving en positieve, opbouwende suggesties te gebruiken.

 

Net zoals bij elke vorm van zelfzorg, is het aan te raden om professioneel advies in te winnen als je te maken hebt met diepgaande psychologische kwesties of ernstige gezondheidsproblemen.

 

Bij correct gebruik kan zelfhypnose een waardevolle aanvulling zijn op je persoonlijke ontwikkeling en welzijn.

De meest effectieve en veilige manier om zelfhypnose te leren, is door begeleiding van een ervaren hypnotherapeut.

 

Tijdens een hypnose sessie kan de therapeut je niet alleen de basisprincipes van zelfhypnose leren, maar ook een post-hypnotische trigger instellen.

Dit is een specifiek woord, gebaar of visualisatie die je helpt om gemakkelijker zelf in een hypnotische staat te komen na de sessie.

 

Deze persoonlijke begeleiding zorgt ervoor dat je de techniek op een veilige en effectieve manier leert, afgestemd op jouw unieke behoeften en doelen.

 

Dit maakt zelfhypnose een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling en welzijn.

De meest effectieve manier om zelfhypnose te leren, is door een persoonlijke sessie bij een ervaren hypnotherapeut bij te wonen.

 

Tijdens deze sessie krijg je niet alleen stap-voor-stap begeleiding in het proces, maar de hypnotherapeut zal ook een posthypnotische trigger installeren.

 

Deze trigger is een specifiek woord, gebaar of een combinatie van beide, die je helpt om snel en gemakkelijk een diepe staat van hypnose te bereiken wanneer je dit zelf wilt.

 

Dit persoonlijke element zorgt ervoor dat je zelfhypnose veilig en effectief kunt toepassen, afgestemd op jouw unieke behoeften en doelen.

Vragen over trance

Trance is een natuurlijke staat van gerichte aandacht waarbij je meer openstaat voor suggesties.

 

Het wordt vaak bereikt door ontspanningstechnieken en geleide visualisaties, waardoor je bewustzijn tijdelijk anders werkt dan normaal.

 

Dit maakt het mogelijk om positieve veranderingen in gedachten, gevoelens en gedrag te faciliteren.

Je komt in een trance door de instructies van de hypnotherapeut te volgen, die je helpt ontspannen en je focus naar binnen te richten.

 

Dit kan door het visualiseren van rustgevende beelden of door het luisteren naar rustige, herhalende suggesties die je helpen te ontspannen en je concentratie te verdiepen.

Een trance voelt vaak aan als een diepe staat van ontspanning en kalmte. Je bent je bewust van wat er gebeurt, maar tegelijkertijd voel je je losgekoppeld van je directe omgeving.

 

Sommige mensen ervaren lichtheid of zweverigheid, terwijl anderen juist een gevoel van zwaarte voelen.

Wanneer je in trance raakt, vermindert je bewuste kritische denken, waardoor je onderbewustzijn toegankelijker wordt voor positieve suggesties.

 

Dit staat de hypnotherapeut toe om met je onderbewustzijn te werken aan het veranderen van bepaalde gedragspatronen of overtuigingen.

In een trance zitten betekent dat je in een veranderde bewustzijnstoestand verkeert waarbij je meer gefocust en ontvankelijk bent voor suggesties.

 

Het is een brug tussen wakker zijn en slapen, waar je geest en lichaam in diepe ontspanning zijn.

Een diepe trance is een intensere staat van trance waarbij je nog meer ontspannen en gefocust bent.

 

In deze staat ben je dieper losgekoppeld van je directe omgeving en kan je onderbewustzijn nog toegankelijker zijn voor therapeutische suggesties.

 

Het wordt vaak gebruikt voor meer ingrijpende gedragsveranderingen of voor het aanpakken van diepgewortelde overtuigingen.

Kwalificaties van een hypnotherapeut

Kies voor een gekwalificeerde hypnotherapeut met positieve reviews.

 

Bij ons zijn alle hypnotherapeuten grondig gekwalificeerd, bieden ze kwaliteit en betrouwbaarheid, en zijn ze lid van erkende beroepsverenigingen.

 

Dit verzekert je van een hoge standaard in zorg en deskundighe

Een goede hypnotherapeut heeft een gedegen opleiding, volgt regelmatig bijscholing, en is empathisch en professioneel.

 

Onze therapeuten hebben aanvullende certificeringen in gespecialiseerde gebieden van hypnotherapie en zijn betrokken bij voortdurende professionele ontwikkeling om de meest effectieve technieken en benaderingen te bieden.

Nee, de titel ‘hypnotherapeut’ is niet wettelijk beschermd. Het is belangrijk om te controleren of een therapeut gekwalificeerd is en lid is van een erkende beroepsvereniging voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

 

Al onze hypnotherapeuten voldoen hieraan, wat een extra laag van vertrouwen en zekerheid biedt aan onze cliënten.

Hypnotherapie als job

Om hypnotherapeut te worden, is een specifieke opleiding vereist waarbij je leert hoe je hypnose kunt toepassen voor therapeutische doeleinden.

 

Onze praktijk biedt opleidingen aan waarin je zowel de theorie als de praktijk van hypnotherapie meester wordt.

 

Deze opleidingen bereiden je voor op een professionele carrière als hypnotherapeut, inclusief het werken met cliënten om diverse problemen aan te pakken.

Het worden van een hypnotiseur begint met het volgen van een opleiding die zich richt op de principes en technieken van hypnose.

 

Deze cursussen variëren van basistechnieken tot geavanceerde methoden. Praktijkervaring, onder begeleiding van ervaren professionals, is ook cruciaal om vaardigheden te ontwikkelen.

 

Onze opleidingen bieden een grondige basis en praktische ervaring om een succesvolle hypnotiseur te worden.

Een regressietherapeut worden vereist gespecialiseerde training in regressietherapie, een techniek waarbij hypnose wordt gebruikt om toegang te krijgen tot en te werken met herinneringen uit het verleden die mogelijk invloed hebben op iemands huidige leven.

 

Dit omvat het volgen van een opleiding die zowel de theorie als de praktijk van regressietherapie omvat.

 

Onze praktijk biedt opleidingen aan die je voorbereiden om als professioneel regressietherapeut aan de slag te gaan.

Een regressietherapeut helpt cliënten toegang te krijgen tot en het verwerken van vroegere ervaringen die hun huidige leven negatief beïnvloeden.

 

Door het gebruik van hypnose kunnen cliënten herinneringen herbeleven met als doel inzicht te krijgen in onbewuste patronen en emotionele blokkades op te heffen.

 

De therapie kan gebruikt worden voor het aanpakken van een breed scala aan psychologische problemen, van angsten en fobieën tot onverklaarbare fysieke symptomen.

Andere vragen

Ja, hypnotherapie is geschikt voor kinderen en kan zelfs zeer effectief zijn. Kinderen hebben een rijke verbeelding en kunnen zich gemakkelijk openstellen voor hypnose.

 

Het wordt gebruikt voor een breed scala aan problemen, zoals slaapproblemen, angst, en bepaalde gedragsproblemen.

 

Belangrijk is dat de therapeut ervaring heeft met het werken met kinderen en de therapie aanpast aan hun leeftijd en ontwikkelingsniveau.

NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) en hypnose zijn beide methoden voor persoonlijke ontwikkeling en therapie, maar ze verschillen in aanpak.

 

NLP focust op het veranderen van gedragspatronen en gedachten door middel van taal en zelfreflectie, zonder de noodzaak van een trancestaat.

 

Hypnose daarentegen gebruikt trance om toegang te krijgen tot het onderbewustzijn en positieve veranderingen te bevorderen.

 

Beide hebben hun eigen unieke voordelen en kunnen complementair aan elkaar zijn.

Psychotherapie en hypnotherapie zijn beide vormen van therapie, maar ze verschillen in methodologie en focus.

 

Psychotherapie richt zich op gesprekken en cognitieve technieken om inzicht te krijgen in emoties, gedachten en gedrag.

 

Hypnotherapie maakt gebruik van trance en suggestie om direct met het onderbewustzijn te werken, wat sneller toegang kan bieden tot diepgewortelde overtuigingen en patronen.

 

Hypnotherapie wordt vaak gezien als een kortdurende, doelgerichte aanpak.

Ja, hypnotherapie wordt beschouwd als een alternatieve of complementaire geneeswijze.

 

Dit betekent dat het naast traditionele medische hulp kan worden gebruikt, maar niet noodzakelijkerwijs wordt erkend als een standaard medische therapiemethode door alle gezondheidsprofessionals.

 

Ondanks dit, erkennen veel experts de waarde ervan voor bepaalde aandoeningen en problemen.

Hypnotherapie valt onder de categorie van complementaire of alternatieve zorg. Dit houdt in dat het een aanvullende methode is die naast reguliere medische interventies kan worden ingezet, maar buiten de traditionele medische zorg valt.

Ja, het is mogelijk om hypnotherapie te combineren met de sessies van een psycholoog of psychiater.

 

Veel cliënten vinden dat hypnotherapie een waardevolle aanvulling is op hun huidige traject, vooral als het gaat om het aanpakken van specifieke problemen.

 

Het is wel belangrijk om beide therapeuten op de hoogte te stellen van je beslissing om de therapieën te combineren, zodat ze indien nodig kunnen samenwerken voor de beste zorg.

De keuze van een goede therapeut is essentieel. Ons toegewijde team van ervaren hypnotherapeuten is hier om jou te begeleiden door je persoonlijke en professionele uitdagingen.

 

Onze professionals zijn aangesloten bij vertrouwde beroepsverenigingen zoals NBVH, CAT, SBLP, en BVAT, en wij hanteren methodieken die hun efficiëntie hebben bewezen.

 

Vertrouw op ons voor topkwaliteit zorg waarbij openheid voorop staat.

 

Over ons team
Wil je meer informatie over ons team en hun expertise? Bezoek de pagina over ons team.

 

Wetenschap achter hypnose
Wil je wetenschappelijke studies bekijken over de effectiviteit van hypnose? Bekijk dan onze pagina over de wetenschap achter hypnose.

 

Nog vragen?
Boek een gratis telefonisch consult van 15 minuten om te bespreken hoe we jou kunnen helpen.

 

Alle sessies, telefoongesprekken en andere communicatie worden met de hoogste discretie en vertrouwelijkheid behandeld.

We zetten ons in om je een helder beeld te geven van de mogelijkheden van hypnotherapie en samen doelstellingen te bereiken die realistisch zijn.

 

We zijn overtuigd van de potentie van hypnotherapie, maar het is geen wonderoplossing. Het bereiken van resultaten hangt in grote mate af van jouw bereidheid om je in te zetten.

 

Disclaimer
Het is belangrijk om te beseffen dat hypnotherapie geen vervanging is voor reguliere medische behandeling. Bij ernstige psychische problemen is het aan te raden eerst een psycholoog of psychiater te raadplegen.

 

We zijn er om met jou realistische en haalbare doelen te stellen, maar jouw actieve betrokkenheid is cruciaal voor succes.

Niet gevonden waar je naar zocht?

Vul het formulier in en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.